Kuchnia

Przetwory, karmel i czekolada

Konfitura z pomarańczy

Składniki:
ok. 1 kg pomarańczy
ok. 1 kg cukru
400 ml wody
1 goździki
sok z 1 cytryny

Pomarańcze sparzyć i dobrze umyć (chyba, że używacie ekologicznych, wtedy wystarczy umyć).

Obrać je ze skórki, najlepiej za pomocą obieraczki, możliwe jak najcieniej, tak by od spodu skórki nie było białej warstwy, a jeśli jest zeskrobać ją nożykiem.

Pokroić skórkę na cienkie paseczki.

Białą część skórki usunąć także z owocu i wyrzucić (jest gorzka!).

Pomarańcze podzielić na pojedyncze cząstki i przekroić. Nie zawracałam sobie głowy usuwaniem białych błonek między cząstkami, tylko pokroiłam je na trzy części, jeśli jednak są twarde, ich także dobrze się pozbyć.

Tak przygotowane owoce (ze skórką) zważyć i na 1kg owoców potrzebować będziemy 1 kg cukru (czyli odpowiednio np. 70 dag owoców= 70 dag cukru)

W dużym garnku doprowadzić do wrzenia cząstki i skórki pomarańczy z wodą

Gotować 20 min. Zdjąć z ognia, wsypać cukier i dodać goździk Wymieszać, ostudzić.

Ponownie całość doprowadzić do wrzenia i gotować 15 min.,po czym odstawić i dodać sok z cytryny.

Całość dokładnie wymieszać. Gorącą konfiturę przelać do gorących, wyparzonych słoików i zamknąć i odstawić do góry nogami, aż przestygną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation