Kuchnia

Muffinki

Muffinki kawowe z Chałwą

Składniki:

100g masła
1 jajko
1/2 szklanki mleka
2 łyżki kawy rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody
2/3 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 i 3/4 szklanki mąki
1/4 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
12 kawałków chałwy waniliowej ( orzechowej lub sezamowej)

Sposób przygotowania:

Najpierw wymieszać następujące składniki, czyli: rozpuszczone i ostudzone masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajko, letnią kawę oraz mleko. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia składników. Napełniać foremki do połowy, włożyć kawałek chałwy i przykryć masą. Na wierzch posypać kilka ziarenek kawy rozpuszczalnej. Piec około 20 minut w temperaturze 180C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation