Kuchnia

kasza, ryż

Paella z kurczakiem - przepis
SKŁADNIKI :
* bulion warzywny - 1 l
* filet z kurczaka - 400 g
* papryka - 2 szt
* czosnek - 2 ząbki
* pomidor - 1 szt
* oliwa - 50 ml
* słodka papryka - 1 szczypta
* chili - 1 szczypta
* szafran - 1 szczypta
* białe wino - 50 ml
* koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
* ryż do paelli - 200 g
* zielenina - 1 pęczek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Bulion gotujemy z dodatkiem szafranu na wolnym ogniu , by przed dodaniem do paelli był cały czas gorący.
Filety oczyszczamy , kroimy w kostkę.
Paprykę kroimy w kosteczkę , sparzonego i obranego pomidora również.
Czosnek kroimy w plasterki.
Na dużej patelni z wysokimi ściankami rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso ok. 4-5 minut.
Dodajemy przygotowane warzywa , ok. 1 płaską łyżeczkę soli i przesmażamy razem ok. 5 – 7 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając.
Doprawiamy szczyptą papryki i chili , wlewamy wino i redukujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i wsypujemy ryż do paelli.
Dokładnie mieszamy i smażymy kilka minut.
Wlewamy gorący bulion i „dusimy” na wolnym ogniu ok. 8-10 minut.
Na sam koniec polewamy całość odrobiną oliwy ( po całości ) i posypujemy posiekaną zieleniną ( pietruszka i szczypiorek ).
Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation