Kuchnia

kasza, ryż

Zapiekany ryż z jabłkami i śmietanką
Składniki:

1,5 szklanki ryżu

2 szklanki mleka

2 szklanki wody

1 kg jabłek

cukier

2-3 łyżki cukru trzcinowego

cynamon

50 g masła

1 opakowanie śmietany 12%

cukier wanilinowy



Ryż opłukać kilka razy, zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut. Następnie wylać wodę i zalać ryż 2 szklankami wrzątku i 2 szklankami gorącego mleka, dodać 1 łyżeczkę zwykłego cukru, 1 łyżeczkę masła i gotować ryż do miękkości cały czas mieszając (na końcu lubi się przypalać).

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posłodzić do smaku (w zależności od tego jak słodkie mamy jabłka), dodać cynamon i troszkę masła. Wszystko wymieszać.

Formę żaroodporną wysmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, na to całe jabłka i na górę drugą połowę ryżu. Wierzch posypać odrobiną cukru wanilinowego i cukrem trzcinowym, zetrzeć resztę masła. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 40 minut w zamkniętym naczyniu żaroodpornym, następnie zdjąć przykrywkę i zapiekać ok. 20-30 minut do zrumienienia ryżu.

Śmietankę rozrobić z odrobiną cukru wanilinowego i zwykłym cukrem do smaku.

Ryż podawać na ciepło polany śmietanką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation