Kuchnia

kuchnia

Tarta z indykiem na kaszy quinoa

Pierwszy raz jadłam kaszę quinoa. Nie ma specjalnie wyrazistego smaku ale to tarty jest idealna. Do tej tarty można dodać np ser feta. Do indyka dodaję przecier pomidorowy , wtedy indyk nie jest suchy.

Składniki

Spód:
150 gr kaszy quinoa ( przed ugotowaniem)
2 jajka
2 płakie łyżki mąki
Przyprawy np pieprz , majeranek , trochę imbiru , kolendra mielona

Farsz
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
350 gr piersi z indyka/kurczaka
3 łyźki przecieru pomidorowego
łyżeczka oleju do smażenia
przyprawy np pieprz , majeranek , trochę imbiru , kolendra mielona
Garść zieleniny np szpinak

Sos
2 jajka
150 ml jogurtu naturalnego gęstego (grecki)
Wykonanie:

Kaszę ugotować na sypko
Ugotowaną kaszę utłuc tłuczkiem do ziemniaków
Dodać jajka , mąkę i przyprawy
Wymieszać
Cebulę i seler drobno pokroić i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Trochę podsmazyć i poddusić na małej ilości oleju aż warzywa będą miękkie.
Indyka drobno pokroić , dodać przecier pomidorowy i dobrze wymieszać. Smażyć krótko ok 4 min
W dzbanku (a shakerze najlepiej) dobrze wymieszać jajka z jogurtem
Nagrzać piekarnik na 150 stopni
Formę na tartę natłuścić i wyłożyć na nią kaszę. Kaszę dokładnie rozporowadzić .
Na kaszę położyć farsz
Posypać zieleniną
Farsz zalać sosem
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 min ( jajka na górze muszą być dobrze ścięte)
Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation