Kuchnia

kuchnia

Szakszuka - sztuka gotowania w Tel Awiwie
SZAKSZUKA DOMOWA

* 1 cebula

* 2 ząbki czosnku

* 1 papryka

* 3 pomidory

* 3 łyżki koncentratu pomidorowego

* kumin, słodka i ostra papryka

* cukier, sól, pieprz

* oliwa lub olej do smażenia

* jajka

Cebulę i czosnek posiekaj drobno, zeszklij na gorącej oliwie na patelni. Paprykę obierz ze skórki obieraczką do warzyw (to nie jest konieczne, ale daje daniu gładką teksturę), dodaj do cebuli i smaż powoli. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i posiekaj. Do miękkich warzyw na patelni dodaj pomidory i przyprawy. Gotuj, aż powstanie sos. Dla wzmocnienia smaku i gęstości dodaj koncentrat pomidorowy, uzupełnij przyprawy. Gdy patelnia będzie pełna gęstego, bąblującego sosu, rozsuń warzywa i w to miejsce wbij jajka. Zetną się gotowane w gorącym sosie. Można danie przykryć przykrywką, uważając, by żółtko pozostało płynne. Podawaj od razu, prosto z patelni.

SZAKSZUKA NA BIWAKU

* 1 słoik pikantnej bułgarskiej lutenicy dobrej jakości

* 2 jajka

* sól, nać kolendry

Najważniejsze, by kupić dobrą bułgarską lutenicę bez konserwantów, np. Bałkański Smak. Zawartość słoika podgrzej na patelni. Gdy wrze, zrób łyżką miejsce w gęstym sosie i wbij w nie jajka. Podgrzewaj, aż jajka się zetną, dopraw, podawaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation