Kuchnia

Książka kucharska

Zupa cebulowa

Składniki :
cebula 1000 g
masło 50 g
czosnek 4 ząbki
wywar warzywny 1000 ml
bagietka 6 kromek
żółty ser (najlepiej cheddar) 150 g
koniak 100 ml
szczypiorek do dekoracji


Przygotowanie:

Cebule obrać, pokroić w plasterki, bardzo dokładnie wykrawając twarde „piętki” (natrafienie na taką w zupie jest bardzo nieprzyjemne!). Cebulę zeszklić na maśle, zalać wywarem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Gotować aż cebula będzie miękka. Doprawić do smaku. Z kromek bagietki zrobić grzanki (w tosterze lub piekarniku). Włączyć piekarnik na funkcję grzanie od góry. Do zupy dolać koniak. Przelać zupę do żaroodpornych miseczek. Delikatnie ułożyć na wierzchu po grzance i posypać serem. Wstawić do piekarnika i zapiekać, aż ser się rozpuści.

Podawać natychmiast, bardzo gorącą.


Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation