Kuchnia

Książka kucharska

Zupa z mozarellą


Składniki

3 łyżki oliwy
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 kg dojrzałych pomidorów
2 łyżeczki od kawy zielonego pieprzu
liść laurowy
sól
15 dag małych kulek mozzarelli
12 liści bazylii


Na odrobinie oliwy podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Uważajmy, aby nie zbrązowiał. Pomidory przelewamy wrzątkiem i przecieramy przez sito lub obieramy ze skóry, pozbawiamy pestek i kroimy. Wsypujemy zielony pieprz, liść laurowy, solimy i gotujemy ok. 20 min.

Zupę miksujemy, podajemy z kulkami mozzarelli przekrojonymi na pół, posiekanymi listkami bazylii i skrapiamy jeszcze odrobiną oliwy z pierwszego tłoczenia. Szybko i łatwo możemy przygotować nieco inny Krem z pomidorów: 2 ziemniaki obieramy, kroimy w kostki. 2–3 szalotki i 3–4 ząbki czosnku obieramy, drobno siekamy. 1,5 kg pomidorów parzymy, zdejmujemy skórkę, a miąższ drobno kroimy.

Garść listków świeżej bazylii płuczemy. Rozgrzewamy łyżkę oliwy, podsmażamy na niej cebulę i czosnek, po chwili wrzucamy ziemniaki i chwilę podsmażamy. Wlewamy 3/4 szklanki bulionu z kostki, gotujemy ok. 15 min. Dodajemy pomidory, gotujemy jeszcze ok. 20 min. Miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pokruszoną gorgonzolą
i posiekaną bazylią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation