Inne

przepisy

Zupa ale meksikana z kurczakiem

duży filet z kurczaka
cebula
ząbek czosnku
1/2 puszki kukurydzy
puszka krojonych pomidorów
2 łyżki mąki
łyżka kurkumy
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
1-2 szkl bulionu warzywnego lub drobiowego
natka pietruszki
2 łyżki oleju

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. W miseczce wymieszać mąkę, kurkumę i paprykę. Dodać kurczaka i dokładnie obtoczyć go w mieszance. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać zmiażdżony czosnek i kurczaka. Smażyć kilka minut. Następnie dodać zmiksowane pomidory i odsączoną kukurydzę. Dusić chwilę, dolać bulion (ilość zależy od tego jak gęstą zupę chcemy uzyskać). Gotować na małym ogniu ok 10 minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation