Kuchnia

kulinaria

niebo na talerzu: Zupa z dyni

składniki (na garnek 3 l):

Zupę można zrobić na wywarze z warzyw i kości ( np. z korpusu kurczaka, dwóch marchewek i pietruszki z selerem i porem) albo dodać najlepiej domową kostkę rosołową , zupa będzie bardziej esencjonalna. Ale wszystko zalane wodą wyszło aromatyczne i pyszne również.

- ok. 2 szklanki pociętej w kostkę dyni ( te z twardą skórką trzeba obrać)
- ok. 15 dkg wędzonego boczku
- dwie duże cebule
- trzy ząbki czosnku
- duży pomidor bez skóry
- cztery, pięć średniej wielkości ziemniaków
- natka pietruszki do posypania
- sól, pieprz, chilli, lubczyk, trzy kulki angielskiego ziela i dwa listki laurowe

Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na patelni. Przełożyć do miseczki a na wytopionym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę a po chwili dynię. Gdy lekko się zrumienią, dodać zgnieciony czosnek, podsmażyć króciutko, wrzucić pokrojonego w kostkę pomidora, smażyć jeszcze krótką chwilę i przełożyć wszystko do garnka. Zalać wywarem lub wodą do 3/4 wysokości garnka. Osolić do smaku, dodać ziele i listek laurowy. Gotować aż dynia będzie prawie miękka, dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i boczek. Gdy ziemniaki będą już ugotowane i dynia całkowicie miękka, dodać resztę przypraw, posypać na talerzach natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation