Kuchnia

kuchnia

CYTRYNOWE CIASTECZKA

110 g masła o pokojowej temperaturze
90 g cukru
3 żółtka
¼ łyżki olejku cytrynowego ew. soku z cytryny
skórka z 1 cytryny
180 g mąki
2 g soli

1. Zmiksować masło, cukier, skórkę cytrynową i olejek aż do kremowej konsystencji.
2. Dodać żółtka i znów dobrze zmiksować.
3. Wsypać mąkę i sól, wymieszać dokładnie.
4. Włożyć gładką masę do rękawa cukierniczego z końcówką o kształcie gwiazdki.
5. Wyciskać ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Piec w 175 st. C przez ok. 20 min. (aż do zarumienienia).
7. Ostudzić całkowicie i polać lukrem (woda +cukier puder w takich proporcjach, aby wyszła gęsta masa, można dodać skórkę cytrynową i sok cytrynowy).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation