Kuchnia

kuchnia

Bananowa krówka (bez pieczenia) ! Składniki:

1 duże opakowanie herbatników
1 mała masa kajmakowa w puszce (ok. 350 g)
1 l mleka
1 jajko
3 żółtka
160 g cukru
32 g cukru waniliowego
220 g mąki pszennej
200 g masła
śmietan-fix w proszku lub bita śmietana
500 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej)
3 łyżki cukru pudru
3 banany
odrobina soku z cytryny do skropienia bananów
płatki migdałowe do dekoracji

Krok 1

Najwięcej czasu schodzi na masę budyniową więc od niej zaczynamy. W rondelku gotujemy na małym ogniu 800 ml mleka, 200 ml miksujemy w drugim naczyniu z cukrami, mąką oraz jajkami.
Krok 2

Gdy mleko będzie się “podnosić” to wlewamy naszą zmiksowaną masę. Mieszamy cały czas żeby się nie przypaliła, gotujemy na małym ogniu. Na początku budyń będzie bardzo rzadki, po około 4 minutach mieszania powinien się zrobić gęsty budyń. Gorący budyń odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Krok 3

Banany kroimy w grubsze plasterki. Kropimy je odrobiną soku z cytryny.
Krok4

Masło ucieramy na jasny puch.
Krok 5

Dodajemy po łyżce masy budyniowej, dokładnie miksujemy..
Krok 6

W prostokątnej foremce (u mnie o wymiarach 18 x 30 cm) wykładamy pierwszą warstwę herbatników. Na nią nakładamy połowę kremu budyniowego.
Krok 7

Wyrównujemy i układamy na niej banany, lekko dociskamy palcem, aby je zanurzyć w krem. Nakładamy kolejną warstwę herbatników oraz rozsmarowujemy ok. 3/4 puszki masy kajmakowej.
Krok 8

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na wysokich obrotach wraz z bitą śmietaną (w proszku) oraz cukrem pudrem. Masa ma być gęsta.
Krok 9

Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni na rumiany kolor.
Krok 10

Na masę kajmakową nakładamy kolejną warstwę herbatników. Nakładamy pozostałą część kremu budyniowego. Znowu nakładamy warstwę herbatników, a na nią bitą śmietanę, posypujemy płatkami migdałowymi na wierzch. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation