Kuchnia

kuchnia

Jabłka pieczone pod bezą kokosową

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
6 kruchych, małych jabłek
garść migdałów
ulubiona konfitura (opcjonalnie)*
cynamon
3 białka
3 łyżki cukru pudru
1/2 filiżanki wiórków kokosowych
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
+
forma do muffinek (posiadam formę na sześć dużych babeczek) lub kokilki

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzałam do temp. 180°C.
Migdały sparzyłam, obrałam ze skórki, drobno posiekałam.
Jabłka umyłam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam na mniejsze kawałki.

Z ciasta francuskiego wycięłam sześć kwadratów (zgodnie z ilością otworów w formie).
Formę do muffinek wysmarowałam masłem, do każdego utworu włożyłam kwadrat ciasta francuskiego.
Ciasto posmarowałam roztrzepanym żółtkiem, na wierzch położyłam cząstki jabłka, łyżkę konfitury pigwowej*, migdały i posypałam cynamonem.
Piekłam ok. 20 minut.

W międzyczasie białka ze szczyptą soli ubiłam na sztywną pianę, pod koniec porcjami dodałam cukier puder i kokos.
Formę wyjęłam z piekarnika, na każde jabłko nałożyłam kleks bezy kokosowej i zapiekałam kolejne 4 minuty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation