Design

Design

Tarta Rafaello
Spód:



* 360 g wafelków kokosowych (bez czekolady)

* 70 g wiórków kokosowych

* 120 g stopionego i lekko przestudzonego masła



Masa:



* 500 ml kremówki

* 200 g białej czekolady

* 100 g wiórków kokosowych



Wafelki rozdrabniamy na mąkę (najlepiej użyć do tego robota kuchennego lub blendera z kielichem). Dodajemy do nich wiórki i masło. Energicznie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły. Tak przygotowaną masą wykładamy spód formy na tartę o średnicy 24 cm, dociskając dokładnie masę do dna i boków. Formę wstawiamy do lodówki na około godzinę.

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej a następnie studzimy do temperatury pokojowej. (Pamiętajcie, że biała czekolada topi się zupełnie inaczej niż mleczna czy gorzka i nie należy topić jej w bardzo wysokiej temperaturze. Co jakiś czas zdejmujcie miskę znad garnka z gotującą się na najmniejszym ogniu wodą, aby obniżyć jej temperaturę. Zbyt gwałtownie roztapiana czekolada rozwarstwi się lub pojawią się w niej grudki).

Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cienkim strumieniem przestudzoną czekoladę (ciepła czekolada zważy śmietanę) oraz kokos. Miksujemy tylko do chwili połączenia się składników.

Masę przekładamy na przygotowany wcześniej spód, wierzch wyrównujemy długim i płaskim nożem i posypujemy kokosem. Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Przed wyjęciem tarty, podważcie odrobinę boki wkładając w kilku miejscach między ciasto a formę szpic cienkiego noża.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation