Design

Design

na jesienne chłody...
Tarta brokułowa z kurczakiem i kukurydzą

Składniki:

Ciasto kruche:

- 200g mąki

- 120g masła

- 1 jajko

- 1 łyżka wody

- ½ łyżeczki soli



Nadzienie:

- 1 nieduży brokuł

- mała pierś z kurczaka (ok. 40-50 dkg)

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżeczka curry

- 1 łyżeczka octu balsamicznego – opcjonalnie

- ½ łyżeczki słodkiej papryki

- po 1/3 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) i cynamonu – opcjonalnie

- szczypta mielonego imbiru

- 10 dkg mozarelli lub żółtego sera



- ½ puszki kukurydzy konserwowej

- 1 duże opakowanie śmietany 18% (330g)

- 3 jajka

- sól, pieprz







Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę lub paski. Jeśli mamy nieco czasu można zamarynować mięso z dodatkiem przypraw, octu, czosnku, oliwy i wstawić do lodówki na godzinę. Jeśli nie, to podsmażamy doprawione mięso na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.



Ciasto: Mąkę przesiać przez sito, wysypać na stolnicę lub do dużej miski. Wbić jajko, dodać masło pokrojone na kawałki, sól i wodę. Zagnieść ciasto. Foremkę do tarty lub okrągłą tortownicę wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować i włożyć od foremki. Nakłuć widelcem, by równomiernie wyrosło. Podpiec przez 15 minut w temperaturze 200 ˚C.



Nadzienie: Brokuły umyć, odciąć łodygi i podzielić na różyczki. Obgotować w osolonej wodzie przez 5 minut bez przykrywania garnka (zachowają wówczas zielony kolor). Odcedzić.



Śmietanę wymieszać z jajkami w miseczce, doprawić solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto wyłożyć wpierw brokuły, kurczaka i kukurydzę. Następnie polać tartę sosem śmietanowo-jajecznym. Na koniec posypać starta mozarellą albo żółtym serem.



Zapiekać tartę jeszcze przez 25 minut w temp. 200 ˚C. Podawać gorącą, pokrojoną na kawałki.



Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation