Kuchnia

Przetwory

Keczup z cukinii

3 kg cukinii
1 kg cebuli
1 jabłko
1 papryczka chili
4 cm imbiru
3 goździki
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
olej do smażenia
750 g koncentratu pomidorowego
1/4 szkl octu jabłkowego
1/3 szkl cukru
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki lubczyku
1/4 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki bazylii
sól i czarny pieprz

Cukinię wyszorować, zetrzeć na tarce, przełożyć do miski, posypać 1 łyżką soli i zostawić na godz.
Cebulę pokroić w pióra, jabłko obrać i pokroić w kostkę, chili i imbir pokroić na plasterki. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę, jabłka, chili, imbir, ziele angielskie, goździki i liść laurowy. Smażyć przez 5 min, wyjąć ziele, goździki oraz liście i wyrzucić. Do garnka dodać cukinię, wymieszać i dusić przez 20 min. Dodać przecier, ocet, cukier i pozostałe przyprawy. Dusić przez 50 min. Doprawić solą i pieprzem. Zblendować.
Gorący keczup przelać do wyparzonych, suchych słoików i zakręcić. Słoiki obracać do góry dnem i odstawiać na blat, kiedy wszystkie będą napełnione zacząć pasteryzację. Słoiki ułożyć na blasze do pieczenia zakrętkami do góry, wsunąć do zimnego piekarnika i rozgrzać piekarnik do 120 st. Przy 120 st trzymać 25 min, wyłączyć i pozwolić słoikom stygnąć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation