Kuchnia

Święta

Tarta czekoladowa z malinami
20 g maki pszennej
110 g zimnego masła
50 g cukru
1 żółtko
szczypta soli

kruszonka:
100 g cukru
100 g zimnego masła
200 g mąki pszennej
20 g cukier waniliowy

krem czekoladowy:
200 g gorzkiej czekolady 70 proc. kakao
250 g śmietany 36 proc.
50 g masła
2 łyżki miodu

sos malinowy:
350 g malin
2 łyżki maki ziemniaczanej
80 g cukru
150 ml czerwonego wytrawnego/słodkiego wina


Przygotuj ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj kawałki masła cukier, żółtko i sól. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 26 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 15 minut, do uzyskania jasnobrązowego koloru
Przygotuj sos malinowy: przygotuj zawiesinę z mąki i części wina. Pozostałe wino z cukrem i malinami wymieszaj w rondelku i zagotuj. Dodaj wcześniej przygotowaną zawiesinę i wymieszaj, a gdy sos zgęstnieje, zdejmij rondelek z ognia. Odstaw do wystygnięcia i po przestudzeniu nałóż na podpieczoną tartę.
Przygotuj krem: w rondelku wymieszaj śmietanę z miodem i podgrzej do około 50 st. C. Zalej nim pokruszoną czekoladę i odstaw na 2-3 min. Po tym czasie wymieszaj. Na koniec dodaj masło i połącz z resztą polewy.
Na całkowicie wychłodzoną warstwę malin nałóż krem czekoladowy. Tartę wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
Przed podaniem udekoruj wiórkami z czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation