Kuchnia

Święta

ciasteczka na choinkę
ciasteczka na choinkę - pierniczki

składniki:

- 1 kg mąki pszennej

- 15 g proszku do pieczenia

- ok. 400 g naturalnego miodu płynnego

- 400 g cukru

- 100 g masła

- 2 jajka

- 20 g przyprawy do piernika.

sposób przygotowania:

na patelni zrumień 2 łyżki cukru, dodaj 2 łyżki wody, miód, a następnie cukier, który pozostał. zagotuj i dodaj przyprawę do piernika, a następnie przestudź. do mąki dodaj miód, masło, jajka i proszek do pieczenia. wyrób ciasto o pozostaw na parę dni. rozwałkuj je na grubość 5 mm. przy pomocy foremek o różnych kształtach powycinaj pierniczki i piecz ciastka maksymalnie przez kwadrans w temperaturze 180-190 stopni c. gotowe pierniki polej lukrem lub kolorową polewą i ozdób według uznania.

korzenne ciasteczka na choinkę

składniki:

- 2,5 szklanki przesianej mąki pszennej

- łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 jajko

- 60 g masła

- 5 płaskich łyżek cukru pudru

- łyżeczka kakao

- łyżeczka przyprawy do piernika

- po łyżeczce cynamonu i imbiru.

sposób przygotowania:

masło rozpuść w rondelku i nieco przestudź. dodaj kolejno resztę składników, zgnieć ciasto i rozwałkuj na cienki placek (do 5 mm). za pomocą foremek wytnij ciasteczka. rozgrzej piekarnik na 180-190 stopni c i piecz przez 10 minut. gdy ciasteczka na choinkę ostygną, polej lukrem i ozdób wedle gustu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation