Kuchnia

Ziemniaki

faszerowane ziemniaki

faszerowane ziemniaki:

3 baaardzo duże ziemniaki,
6 małych pieczarek,
1 szklanka startego żółtego sera lub 6 plasterków pokrojonych w paseczki,
1 żółta papryka (u mnie jeszcze kilka kawałeczków czerwonej dla koloru),
1 mała cebulka,
szczypiorek,
6 plasterków bekonu,
1 ząbek czosnku,
sól,
pieprz,
oliwa z oliwek,
szczypta wędzonej papryki.
ziemniaki wyszorować, przekroić wzdłuż na pół, nakłuć widelcem w kilku miejscach i ugotować w osolonej wodzie (nie za długo, żeby się nie rozpadły).
gdy lekko przestygną trzeba je wydrążyć, nie naruszając skórki, by powstały łódeczki (farsz można wykorzystać w dowolnym celu).
pieczarki, paprykę, bekon, czosnek i cebulę drobno pokroić w kosteczkę. na oliwie zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i bekon. gdy wszystko się zezłoci dodać pieczarki – usmażyć, aż woda odparuje, a potem paprykę. gdy wszystko będzie już miękkie i rumiane przyprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką – wymieszać.
ziemniaczane łódeczki posypać wewnątrz połową sera, przykryć farszem i ponownie posypać serem.
zapiekać 15-20 minut w 180 stopniach. przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation