Kuchnia

ciasta

DWUKOLOROWY JABLECZNIK.

Składniki:

350g mąki tortowej
250g cukru pudru
250g masła lub margaryny
5 jajek
5 łyżek mleka
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

1kg jabłek
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu



Przygotowanie:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Przesmażyć na maśle, dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Odstawić.
Masło (lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka i utrzeć mikserem na puszystą masę.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.
Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać ją z ciastem.
Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać.
Na kwadratową blachę wyłożyć ciemne ciasto, na nim rozsmarować jabłka i przykryć białym ciastem.
Piec ok 40 minut w 200°C
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation