Kuchnia

gotowanie

Bułeczki serowe

Składniki:
(Na 8 bułeczek)
Rozczyn:
40 g drożdży
1/3 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 czubata łyżeczka mąki pszennej
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozpuszczamy w mleku,dodajemy cukier i mąkę.Dokładnie mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy w ciepłe miejsce,aż drożdże zaczną pracować.
Ciasto:
przygotowany wcześniej rozczyn
250 g mąki pszennej
100 g sera cheddara
1/2 łyżeczki soli
około 180 ml ciepłej wody
Dodatkowo:
1 łyżka mleka
1 żółtko
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodajemy rozczyn,wodę i połowę sera startego na małych oczkach.Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.Pod koniec wyrabiania dodajemy sól.Gotowe ciasto oprószamy mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut do podwojenia objętości ciasta.Po tym czasie ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką i ponownie je zagniatamy.Dzielimy ciasto na 8 równych kawałków i formujemy z nich okrągłe bułeczki.Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Każdą bułkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka i posypujemy serem.Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190’C przez około 25 minut,aż bułki będą rumiane.Studzimy na kratce.
Moje uwagi:
-robiąc ciasto pamiętajmy,aby nie dodawać od razu całej ilości wody.Każda mąką inaczej wchłania wodę więc w każdym przypadku ilość wody potrzebna do wyrobienia ciasta może być inna.Prawidłowe ciasto powinno być gładkie,elastyczne i odchodzić od miski.
Inspiracja: Mój własny przepis.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation