Kuchnia

gotowanie

Lody jogurtowo – truskawkowe.


SKŁADNIKI

* ŚMIETANKA KREMÓWKA 36 % ok. 0,5 l

* JOGURT NATURALNY 200 ml

* OPAKOWANIE TRUSKAWEK MROŻONYCH 450 g

* CUKIER PUDER

* ŚWIEŻE TRUSKAWKI DO DEKORACJI

Z podanych składników wychodzi ok. 1300 ml lodów.



Śmietankę kremówkę ubijamy, dodajemy do niej jogurt naturalny i miksujemy wszystko.

Owoce odmrażamy i miksujemy na gładką masę.

Część truskawek odlewamy do szklanki, dzięki czemu zyskamy sos do polania naszych lodów.

Resztę wlewamy do masy śmietanowo-jogurtowej i mieszamy dokładnie.

Dodajemy cukru pudru – wedle uznania.

Gotowe lody przelewamy do plastikowego pojemnika i schładzamy w zamrażarce.

Od czasu do czasu dobrze jest przemieszać lody, aby zastygły na gładką masę bez grudek.

Kiedy nasz deser jest już gotowy, nakładamy go do pucharków, polewamy sosem, dekorujemy świeżymi truskawkami lub innymi owocami i zjadamy

SMACZNEGO !!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation