Kuchnia

ciasta bez pieczenia

Składniki:
Ciasto jasne + kawowe:
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 szklanki kaszy manny
1 kostka masła lub margaryny
Ciasto ciemne + kokosowe:
składniki jak wyżej + 3 łyżki tradycyjnego kakao
tabliczka mlecznej czekolady
Dodatkowo:
4 duże paczki herbatników petit beurre
kilka łyżek powideł śliwkowych
0,5 szklanki wiórków kokosowych
Polewa:
3 łyżki wrzącej wody
3 łyżki cukru
100 g. margaryny
tabliczka mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Dno blachy o wymiarach 28x34 cm wykładam herbatnikami.
Ciasto jasne + kawowe:
W garnku zagotowuję mleko, dodaję masło, ciągle mieszając dodaję cukier i kaszę manną (wsypuję ją stopniowo). Po dodaniu kaszy energicznie mieszam, aby nie porobiły się grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć - 3/4 wylewam na warstwę herbatników, równomiernie rozprowadzam i układam herbatniki. Do pozostałej części wsypuję łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, mieszam, wykładam na herbatniki, smaruję je powidłami. Układam znów warstwę herbatników.
Ciasto ciemne + kokosowe:
Zagotowuję mleko z masłem i cukrem, dodaję kaszę, mieszam do zgęstnienia. Odkładam 1/3 masy do oddzielnej miseczki, dodaję do niej wiórki koksowe, mieszam. Do pozostałej części (ciągle ciepłej) dodaję kakao i pokruszoną tabliczkę czekolady, mieszam do jej rozpuszczenia. Ciemne ciasto wykładam na herbatniki, przykrywam je kolejną warstwą, po czym wykładam masę kokosową.
Polewa:
We wrzącej wodzie rozpuszczam cukier, dodaję margarynę w kawałkach, rozpuszczam ją, dodaję kakao, mieszam energicznie do połączenia się składników. Do ciepłej, ale nie gorącej polewy dodaję pokruszoną czekoladę, mieszam aż się rozpuści, polewam ciasto.


Przepis pochodzi z bloga Domowa cukierenka Agi z moimi małymi zmianami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation