Kuchnia

Jedzenie

Kurczak ze szpinakiem

Sekretem kurczaka ze szpinakiem jest oczywiście szpinak. Polecam Wam dodać świeży szpinak baby. Jeśli nie uda Wam się takowego dostać próbujcie z mrożonym, tylko na koniec dodajcie garść świeżych listków rukoli.

Doskonale ze szpinakiem i kurczakiem komponuje się słonecznik, dodaje wspaniałego orzechowego posmaku oraz lekką chrupkość. Aby pozbyć się lekkiej szpinakowej goryczki dodajemy doń zawsze jakiś produkt mleczny, w tym przypadku śmietanka 30%.

Składniki:
200 g świeżego szpinaku lub mrożonego
40 dag filetu z kurczaka
3 ząbki czosnku
200 ml śmietanki 30%
1 średnia cebula
2 garści słonecznika
masło, olej słonecznikowy
sól, pieprz
70 g gorgonzoli
ew. rukola
Przepis
Zaczynamy od pokrojenia kurczaka w paski o wymiarach 1 cm na 5 cm. Następnie polewamy je olejem słonecznikowym i doprawiamy solą oraz pieprzem - odstawiamy na min. 30 minut.



Po tym czasie rozgrzewamy mocno patelnię i wrzucamy na nią kawałki filetu z kurczaka. Przesmażamy kilka minut, aż będzie złoty. Następnie zdejmujemy z patelni.

Kolejnym krokiem jest na tej samej patelni rozgrzanie 2 łyżek oleju oraz 2 łyżek masła. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli dorzucamy posiekany drobno czosnek - przesmażamy 10 sekund i dodajemy szpinak. Jego również smażymy bardzo krótko, po czym dolewamy śmietankę 30%. Gdybyśmy używali szpinaku mrożonego, przed wlaniem śmietanki musielibyśmy go odparować. Do naszego sosu dodajemy kawałeczki gorgonzoli oraz kurczaka. Całość dusimy 5 minut, doprawiamy solą oraz pieprzem.

Sos powinien ładnie zgęstnieć pod wpływem sera. Gotowy kurczak ze szpinakiem podajemy wraz z ryżem lub makaronem. Jeśli używaliśmy mrożonego szpinaku warto dodać na koniec garść świeżej rukoli. Zwieńczeniem naszej potrawy jest podprażony na suchej patelni słonecznik. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation