Kuchnia

mniam

Tarta z masą karmelową i czekoladowym ganache

Składniki
Ciasto kruche
10g ciemnego kakao
mąka tłuszcz i cukier w proporcji: 3:2:1
całe jajko i 1 żółtko

Masa karmelowa:
150g cukru
15g solnego masła (lub masło extra + szczypta soli)

Ganache czekoladowe:
180g czekolady o zawartości 70% (lub gorzkiej)
150ml śmietany 30%

Przygotowanie:
Masło siekamy z mąką. Dodajemy resztę składników i zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 min. Schładzamy również formę. Ciasto wyłożyć na folię przykryć kolejnym kawałkiem i rozwałkować. Ciasto należy nakłuć i podpiec 10 min i ostudzić.
Masa karmelowa:
Masło rozpuścić na palniku i dodać 1 łyżkę wody. Po roztopieniu równomiernie wsypać cukier i podgrzewać do momentu kiedy będzie płynny o kolorze bursztynowym i dopiero mieszać. Ostrożnie dolać śmietanę (karmel się wzburzy) i energicznie całość wymieszać i doprowadzić do zagotowania. Mieszać do momentu połączenia składników i odstawić do całkowitego wystudzenia, co spowoduje zgęstnienie. Masę wlać na tartę i włożyć do lodówki.

Ganache:
Śmietanę zagotować i dolać do rozdrobnionej czekolady. Odczekać chwilę, a kolejno wymieszać. Ostygnięte ganache wylać na stężały, zimny karmel. Wyrównać wierzch i schłodzić przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation