Kuchnia
mniam
CIASTO PINA COLADA
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
500 ml mleka
4 żółtka
80 g cukru
30 g mąki tortowej
30 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenek laski
szczypta soli
250 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
4 białka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
wiórki kokosowe lub płatki migdałów na wierzch ok. 100 g
DODATKOWO:
1 puszka ananasa ok. 300 g
Białka oddzielamy od żółtek i razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy bardzo powoli cukier i miksujemy ok 2-3 min. Następnie dodajemy po jednym żółtku, po dodaniu dokładnie miksując na średnich obrotach. W 2-3 partiach dodajemy przesiane mąki i bardzo delikatnie mieszamy za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki. Piana powinna jak najmniej opaść. Formę o wym. 24×24 cm lub większą wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto lekko je wyrównując. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 15-20 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu gorący biszkopt w formie rzucamy na zabezpieczoną podłogę z 30 cm. W ten sposób nam nie opadnie.
Białka na bezę miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy powoli cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksujemy. Formę o identycznych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia (zawsze przed lekko smaruje ją masłem, aby papier dobrze się trzymał). Przekładamy bezę i oprószamy wierzch migdałami lub wiórkami kokosowymi. Pieczemy w temp. 170 C przez 20 min, po tym czasie dopiekamy jeszcze przez 10 min w temp. 150. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Żółtka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy przesiane mąki, sól oraz wanilię i ponownie miksujemy przez chwilę. Mleko zagotowujemy. Dodajemy niewielką ilość do masy z żółtek i szybko mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy pozostałe mleko. Masę ponownie przelewamy do rondelka i cały czas energicznie mieszając gotujemy, aż będzie gęsta. Gotowy budyń owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.
Masło o temp. pokojowej ucieramy dodając stopniowo po łyżce ostudzonego całkowicie budyniu. Na koniec do kremu dodajemy pokrojonego na kawałeczki i odsączonego ananasa z puszki (syrop nie wylewamy).
Biszkopt układamy w formie, nasączamy syropem z puszki ananasa. Wykładamy krem, a na wierzch bezę. Formę owijamy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki lub w chłodne miejsce.
MA==