Kuchnia

Kuchnia

Sałatka brokułowa
Składniki:

1 brokuł
1 czerwona papryka
3 jajka
puszka kukurydzy
30 dkg chudej drobiowej polędwicy lub szynki
pół pęczka koperku
4 łyżki majonezu
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
pieprz
sól
cukier
ziarna słonecznika

Wykonanie:
Zagotować wodę w dużym garnku. Dodać szczyptę soli i szczyptę cukru. Cukier spowoduje, że brokuł nie straci swojego ładnego zielonego koloru. Brokuł podzielić na ładne różyczki, większe można przekroić na pół. Wrzucić na wrzątek i gotować 5-7 minut (nie dłużej – ma być lekko chrupiący). Odcedzić, wystudzić.

Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Paprykę i szynkę pokroić w drobną kostkę. Koperek posiekać. Kukurydzę odcedzić.

Z majonezu, jogurtu, soli, pieprzu i czosnku robimy sos. Czosnek powinien być dobrze przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce o drobnych oczkach.

W dużej misce, najlepiej szklanej układamy sałatkę warstwami:

brokuły
jajka
kukurydza
cienka warstwa sosu
papryka
koperek
szynka
brokuły
reszta sosu

Wierzch sałatki posypujemy ziarnami słonecznika. Sałatkę nakładamy na talerze “od dołu”.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation