Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Makaron z brokulami, pieczarkami, chrupiacym bekonem i pysznym sosem smietanowo-serowym.

Skladniki na 3 porcje:
300 g brokulow
100 g pieczarek
300 g cienkiego makaronu (makkaroni, linguine lub spaghetti)
sol
bialy pieprz
1 lyzka oliwy
5 plasterkow bekonu
7 lyzek bialego wytrawnego wina
200 g smietany kremowki
kilka galazek majeranku
120 smietankowego serka topionego
tarta galka muszkatolowa

Brokuly umyc, podzielic na rozyczki. Pieczarki umyc, pokroic na cwiartki lub w plasterki. Makaron gotowac w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na 4 min. przed koncem gotowaia dodac brokuly. Ugotowany makaron i brokuly osaczyc na sicie.

Na duzej glebokiej patelni rozgrzac oliwe. Podsmazyc bekon na chrupiaco, osaczyc z nadmiaru tluszczu wykladajac go na papierowy recznik. Na tluszczu pozostalym ze smazenia bekonu podsmazyc pieczarki. Wlac wino i smietane. Zagotowac i gotowac przez ok. 5 min.

Majeranek umyc, oderwac listki od galazek, posiekac. Razem z serkiem topionym dodac do sosu. Mieszac, az ser sie rozpusci. Przyprawic do smaku sola, pieprzem i galka muszkatolowa.

Na koniec dodac do sosu ugotowany makaron i brokuly. Wszystko razem wymieszac, posypac kawalkami bekonu. Wylozyc na talerze. Przed podaniem udekorowac majerankiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation