Kuchnia

Dobre książki

Pulchna rolada z jabłkami – przepis
SKŁADNIKI NA CIASTO:
3 jajka
2 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
16 g cukru waniliowego
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
4 jabłka
galaretka np. cytrynowa
1-2 łyżki cukru (niekoniecznie)
szczypta cynamonu
DODATKOWO
16 g cukru waniliowego
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i odstawiamy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier zwykły i waniliowy, ubijamy, aż masa stanie się lekko „błyszcząca”. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Pod koniec dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie łączymy.
Blachę o wym. 28×34 cm. smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia (papier ładnie przyklei do formy), wykładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy ok. 8 min. w temp. 190 C.
W międzyczasie przygotowujemy ściereczkę i obsypujemy cukrem waniliowym. Po upieczeniu przekładamy gotowy biszkopt na wyłożoną cukrem ściereczkę (papierem do pieczenia do góry) i delikatnie odrywamy papier do pieczenia. Szybko zwijamy razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku tworząc roladę. Odstawiamy do wystudzenia.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnuszka i gotujemy, aż jabłka będą miękkie. Jeśli używaliśmy kwaśnych jabłek dodajemy 1-2 łyżki cukru. Następnie do gorących jabłek dodajemy galaretkę i mieszamy.
Na ostudzone ciasto wykładamy ciepłą masę z jabłek i równomiernie rozprowadzamy. Zwijamy i owijamy folią aluminiową, wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation