Kuchnia

Dobre książki

MIODOWNIK CAFFE LATTE


SKŁADNIKI NA WARSTWY MIODOWE:

400 g mąki tortowej
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki miodu
200 g masła lub margaryny, zimnej
1 jajko
1 łyżka rumu (opcjonalnie)
SKŁADNIKI NA KREM GRYSIKOWY:

700 ml mleka
180 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 łyżek kaszki manny, czubatych
300 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

500 ml śmietanki kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
DODATKOWO:

1 opakowanie podłużnych biszkoptów, duże
3/4 szklanki mocnego naparu z kawy
2-3 łyżki kakao
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm lub podobną wykładamy papierem.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem i sodą. Następnie dodajemy kawałki masła, miód, jajko oraz rum. Szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części i owijamy folią. Wkładamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie jedną częścią ciasta wylepiamy dno foremki. Pieczemy w temp. 180 C przez około 6-7 minut do uzyskania złotego koloru ciasta. Dokładnie tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Gotowe blaty zostawiamy do wystudzenia.
Mleko podgrzewamy razem z cukrami, następnie dodajemy kaszkę i gotujemy, aż do uzyskania gęstej masy. Zdejmujemy z ognia, owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy po łyżce masę grysikową.
Jeden blat miodowy układamy na dnie formy i wykładamy połowę kremu. Biszkopty przez chwilę zatapiamy w naparze z kawy i układamy jeden obok drugiego. Przykrywamy pozostałym krem i nakładamy blat miodowy.
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy przez chwilkę w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Gotowy wykładamy na blat miodowy. Wkładamy do lodówki na minimum 24 godz. Przed podaniem oprószamy kakao
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation