Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

mojewypieki.com

Sernik karmelowy
na orzechowym spodzie brownie

Składniki na spód brownie:

115 g masła
170 g gorzkiej czekolady 70%, posiekanej
3 duże jajka
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g zmielonych orzechów włoskich
3 łyżki mąki pszennej, przesianej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło umieścić w małym garnuszku, roztopić na palniku. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać, do rozpuszczenia i otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić.

Do misy miksera przelać sos czekoladowy, wbić jajka (w całości) zmiksować do połączenia. Dodać cukier, ekstrakt z wanilii i zmiksować, do połączenia się składników. Dodać zmielone orzechy włoskie, przesianą mąkę, wymieszać.

Formę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto.

Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut. Wyjąć, wystudzić.

Masa serowa:

400 g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie
200 g serka mascarpone
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 jajka
120 g drobnego cukru do wypieków
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Zmiksować, tylko do połączenia się składników; nie dłużej, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.

Formę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę serową.

Piec w temperaturze 150ºC przez 45 - 55 minut. Wystudzić w stygnącym piekarniku. Schłodzić przez noc w lodówce.

Sos karmelowy (gęsty) z solą morską:

220 g cukru (1 szklanka)
1/4 szklanki wody
50 g masła
120 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
duża szczypta soli morskiej
W małym garnuszku z grubszym dnem umieścić cukier i wodę. Wymieszać.

Ustawić moc palnika na najwyższą (kuchenka elektryczna) lub prawie najwyższą (kuchenka gazowa). Garnuszek umieścić na palniku. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować (nie mieszając ani razu, nawet nie dotykając karmelu!) do momentu uzyskania na nim temperatury 170ºC (około 12 - 15 minut). Kolor karmelu powinien być bursztynowo - złoty. Uwaga: przekroczenie temperatury o nawet 5ºC może spowodować spalenie się karmelu i jego gorzki smak.

Garnuszek zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia (uwaga - reakcja będzie bardzo gwałtowna). Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy palnika przez około 1 minutę, mieszając. Zdjąć z palnika. Dodać sól morską, wymieszać łyżką. Wystudzić. Schłodzić w lodówce.

Wykonanie

Ciasto brownie ułożyć na paterze. Na wierzch wyłożyć połowę sosu karmelowego (lub mniej, wedle życzenia). Na wierzch delikatnie wyłożyć schłodzony sernik. Górę posmarować resztą sosu karmelowego. Schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation