Kuchnia

RYBCIa

Roladki z halibuta z kremem brokułowym
500 g filetów z halibuta
1 mały brokuł
garść orzechów włoskich
1 łyżka natki pietruszki
olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
pół szklanki bulionu z kurczaka
3 łyżki płatków migdałów
suszone chili
sól, pieprz

Brokuł podzielony na mniejsze cząstki wrzucamy do gotującej się wody na 4-5 min. Wyjmujemy i od razu wstawiamy do naczynia z zimną wodą i kostkami lodu. Odsączamy. 1/4 ugotowanego brokułu wrzucamy do blendera wraz z orzechami i natką pietruszki, miksujemy krótko na wolnych obrotach - pulsacyjnie, aby nie rozdrobnić za bardzo.

Filet przekrawamy wzdłuż, delikatnie solimy i skrapiamy olejem smakowym. Na górę wykładamy farsz brokułowo-orzechowy i zawijamy. Roladki spinamy wykałaczką i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy folią aluminiową.

Pieczemy 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Pozostałe różyczki brokułu wraz z bulionem wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i zmielonymi płatkami chili.
Migdały wrzucamy na rozgrzaną patelnię i prażymy, aż zaczną lekko brązowieć.

Na talerze wykładamy krem, posypujemy uprażonymi migdałami i dodajemy rybne roladki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation