Kuchnia

Dynia

Dynia pieczona, dobrze przyprawiona przepis - Galeria - Gotujmy.pl

Aromatyczna dynia pieczona. Doskonała do sałatek, farszów lub jako samodzielna przekąska.

trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min

Dynia pieczona, dobrze przyprawiona - SKŁADNIKI:

miąższ dyni bez skóry - ok 1kg,
Dressing:
oliwa - 125ml,
cukier brązowy, drobny - 3 czubate łyżeczki,
sól - 1 łyżeczka,
pieprz ziołowy Prymat - 1/2 łyżeczki,
sok z cytryny - 1 łyżeczka,
chilli - szczypta,
cynamon - łyżeczka,
papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki,
kurkuma - szczypta;
cukier - 2 czubate łyżki,
pieprz kolorowy, świeżo zmielony,
papier do pieczenia.

Dynia pieczona, dobrze przyprawiona - PRZYGOTOWANIE:

Obrana, umyta i osuszona dynie tniemy na długie kawałki o grubości 1-2 cm, w zależności od gatunku dyni. Przygotowujemy dressing, mieszając dokładnie wszystkie składniki w szklance. Przygotowana marynatę, rozprowadzamy dokładnie na kowalkach dyni. Przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy na noc. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Duza formę do pieczenia wyscialamy papierem do pieczenia i ukladamy odsączone kawałki dyni, które posypujemy cukrem i świeżo zmielonym pieprzem (można polać miodem lub syropem klonowym, będzie słodsza). Pieczemy przez +/- 35 minut, w zależności od przeznaczenia i oczekiwanej konsystencji dyni (jedni lubią twardsza, inni niemal papkę). Podczas pieczenia sprawdzamy, czy dynia już się upiekła. Przed pieczeniem, można ja podsmażyć na suchej patelni, aby uzyskać głębszy smak.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation