Kuchnia

Warto zrobić

Babeczki orkiszowe

Błyskawiczne mini babeczki z mąki razowej orkiszowej, z żurawiną, czekoladą, wiórkami kokosowymi i przyprawami piernikowymi.
Składniki, 20 mini babeczek:

• 1 i 1/2 szklanki mąki (orkiszowej razowej, orkiszowej białej, pszennej razowej, żytniej razowej lub dowolnej)
• szczypta soli
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 duże jajko
• 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
• 1/4 szklanki płynnego miodu (lub syropu klonowego)
• 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra vergine (lub oleju roślinnego, roztopionego masła)







Przyprawy, bakalie, aromaty:

• 1/2 szklanki posiekanej ciemnej czekolady
• 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
• 1/2 szklanki suszonej żurawiny, posiekanej (lub rodzynek i moreli)
• 1/2 szklanki wiórków kokosowych
• 1/4 szklanki smażonej w cukrze (kandyzowanej) skórki pomarańczowej
• 2 łyżki przyprawy piernikowej
• 2 łyżeczki cynamonu
• starta skórka z 1 pomarańczy (tylko zewnętrzna część), 1 łyżka soku z pomarańczy, 2 łyżki likieru pomarańczowego (można zastąpić sokiem z pomarańczy)

20 obranych migdałów do dekoracji
20 małych papilotek o średnicy 4 cm (mierzone po dnie)
blaszka do pieczenia

1 szklanka = 250 ml

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Przygotować bakalie i przyprawy.
Do miski wsypać mąkę, wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową, cynamonem i startą skórką z pomarańczy.
Do drugiej miski wbić jajko i roztrzepać rózgą na jednolitą masę z jogurtem, miodem, oliwą extra vergine oraz sokiem z pomarańczy i likierem pomarańczowym.
Połączyć łyżką obydwie mieszanki: suchą i mokrą na jednolitą masę. Następnie wymieszać z czekoladą, orzechami, żurawiną, wiórkami kokosowymi, smażoną skórkę pomarańczową.
Masę nałożyć do papierowych papilotek ustawionych na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 15 - 18 minut. Babeczki będą upieczone, jeśli wetknięty w środek patyczek będzie suchy. Ale trzeba uważać, aby ich nie przesuszyć!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation