Kuchnia

Coś na ząb

Śledz z rodzynkami w sosie pomidorowym

Składniki

7 filetów śledziowych a'la matias
25 dag. rodzynek sułtańskich
2 średnie cebule
sok z połowy cytryny
1 szklanka ketchupu pikantnego lub łagodnego (dobrej jakości)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego (dobrej jakości)
sól,gałka muszkatołowa do smaku
MARYNATA:
----------------
1l. wody
4 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
4 goździki
4 kulki pieprzu
1/2 szklanki octu spirytusowego
1 łyżeczka cukru
2 średnie cebule obrane i pokrojone w półplasterki
Przygotowanie

Składniki marynaty zagotowujemy w garnku,studzimy.Do marynaty wrzucamy filety śledziowe,odkładamy garnek w chłodne miejsce na 24h.
Po czasie filety śledziowe wyjmujemy z marynaty,odsączamy,kroimy ukośnie w trzy centymetrowe dzwonki.
Cebulę obieramy pokroić w cienkie plastry.Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 10minut.Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju,wrzucamy cebulę lekko podsmażamy,dodajemy odsączone rodzynki,delikatnie solimy,studzimy.W misce mieszamy ketchup z olejem,dodajemy ostudzoną cebulę,sok z cytryny,doprawiamy do smaku.Do sosu dodajemy pokrojone filety śledziowe wszystko razem mieszamy (najlepiej odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny aby filety przeszły sosem).Śledzie wykładamy na półmiskach,dekorujemy plastrami cytryny.Podajemy z białym pieczywem.
Śledziki doskonale nadają się jako przekąska na przyjęcia okolicznościowe.SMACZNEGO.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation