Kuchnia

Mniam, mniam

Zupa krem z dyni

Składniki:
• 1 kg dyni (zważonej po obraniu i usunięciu nasion)
• 2 łyżki oliwy
• 1 średnia marchewka
• 1 cebula
• 1 jabłko
• ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
• szczypta imbiru
• ¼ łyżeczki cynamonu
• 1 l domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
• 1 łyżka mąki ryżowej do zagęszczenia
• świeżo zmielony czarny pieprz
• sól
• 5 łyżek śmietany (sprawdź skład i ostrzeżenie o alergenach)
• 5 łyżek prażonych pestek dyni
1. Dynię pokrój w kostkę, cebulę posiekaj, marchew pokrój w 0,5 cm plastry, a jabłko obierz ze skórki, wydrąż i pokrój w grubą kostkę.
2. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzej oliwę.
3. Wrzuć do niego cebulę, jabłko, marchew, dynię oraz przyprawy: gałkę muszkatołową, imbir i cynamon. Duś pod przykryciem ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
4. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż dynia będzie miękka – około 15 minut.
5. Zdejmij z ognia i zmiksuj w blenderze.
6. Do kubeczka przelej kilka łyżek zupy i rozprowadź w niej łyżkę mąki ryżowej.
7. Przelej wszystko do garnka, zamieszaj i zagotuj.
8. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
9. Gorącą zupę rozlej do miseczek. Do każdej porcji dodaj łyżkę gęstej śmietany i łyżkę prażonych pestek z dyni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation