Kuchnia

torty

Tort cytrynowy
Składniki na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru (niepełna)
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić na 3 części.
Składniki na masę:
250 g serka mascrapone
330 ml słodkiej śmietanki
8 łyżek curku pudru
sok i skórka z 1 cytryny
Serek utrzeć z połową cukru. Śmietanę ubić z resztą. Obie masy połączyć, dodać sok z cytryny i skórkę. Dokładnie wymieszać.
Składniki na nasącz:
pół szklanki soku z cytryny
4 łyżki cukru
pół szklanki ciepłej wody
pół szklanki wódki
Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać pozostałe składniki.

Każdy blat dokładnie nasączyć, posmarować masą, przełożyć następnym. Wierzch i boki posmarować i dowolnie udekorować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation