Kuchnia

torty

Kremowy tort

Bazą tego wypieku jest klasyczne ciasto biszkoptowe. Masa dosłownie rozpływa się w ustach: połączenie wanilii, budyniu, serka i bitej śmietany. Całość udekorowałam malinami. Jako dekorację można użyć praktycznie każdych owoców, będą smakować równie dobrze.


Przygotowanie: 60 minut.
Pieczenie: 45 minut.
Gotowe do podania: około 5 godzin.

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.

Biszkopt:

5 jajek
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao do wypieków
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki letniej wody
szczypta soli

Krem:

300 ml śmietany 30%
5 łyżek cukru pudru
300 ml mleka
1 budyń wanilinowy
2 laski wanilii
300 g serka philadelphia lub innego kremowego
150 g malin


Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Oddzielić żółtka od białek. W dużej misce ubić białka ze szczyptą soli. Kiedy już będą sztywne dodać cukier i miksować do połączenia. Potem dodawać żółtka i wodę cały czas miksując. Odstawić gotową pianę. W drugiej misce wymieszać proszek do pieczenia, mąkę i kakao. Dodawać do piany po 1/3 mieszanki ( najlepiej ją przesiać). Mieszać drewnianą łyżka do połączenia. Gotowy biszkopt przelać do tortownicy. Piec 40 minut lub do suchego patyczka. Studzi najpierw przy otwartych drzwiach piekarnika potem luzem.

Zagotować ¾ mleka. W pozostałym mleku rozpuścić budyń. Gdy mleko będzie wrzeć, wlać rozpuszczony budyń i cały czas mieszać, aż do zagotowania. Odstawić do ostygnięcia.

W dużej misce ubić na sztywno śmietanę. Gdy już będzie sztywna dodać cukier i ubijać do połączenia składników. Przygotowaną śmietanę włożyć do lodówki.

Kiedy budyń będzie już zimny zmiksować go z serkiem. Dodać wanilię oraz śmietanę i zmiksować do połączenia (niezbyt długo). Włożyć do lodówki.

Kiedy biszkopt będzie już zimny przekroić go na trzy równe części. Przełożyć gotowym kremem i udekorować owocami. Ciasto trzymać minimum 3 godziny w lodówce przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation