Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

patatas bravas
składniki
1/2 kg ziemniaków równej wielkości
2 gałązki rozmarynu
łyżeczka czerwonej mielonej papryki
3 ząbki czosnku
3–4 łyżki oliwy
sól, pieprz
etapy przygotowania

■ ziemniaki obrać, umyć, przekroić wzdłuż na ćwiartki, wrzucić do osolonej wody i krótko gotować. odcedzić. rozmaryn umyć, otrząsnąć z nadmiaru wody i osuszyć. posiekać niezbyt drobno. czosnek
obrać, pokroić w plasterki.

■ na patelnię o grubym dnie wlać łyżkę oliwy, wsypać gorące ziemniaki. oprószyć rozmarynem oraz papryką i czosnkiem. dobrze doprawić solą oraz pieprzem.

■ polać pozostałą oliwą i smażyć, od czasu do czasu odwracając delikatnie, aby ziemniaki były pokryte
przyprawami ze wszystkich stron i pięknie się zrumieniły. osobno w miseczce podać majonez czosnkowy.

klasyczny sos alioli
patatas bravas można podać też z sosem alioli. główkę czosnku należy utrzeć na gładką pastę z oliwą, sokiem z cytryny oraz solą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation