Kuchnia

Przetwory Pasty Sosy

Duszona czerwona kapusta z winem
4-6 porcji

1 czerwona kapusta, ok. 800 g, poszatkowana
2 jabłka, kwaskowate, obrane, startre na grubych oczkach
300 ml wytrawnego czerwonego wina
2 listki laurowe
2 ziela angielskie
6 ziaren czarnego pieprzu
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli morskiej, lub do smaku
1 cebula, pokrojona w piórka
1 łyżka masła
2 łyżki czerwonego octu winnego
opcjonalnie: tłuszcz z pieczenia kaczki, do smaku
kapusta w czerwonym winie przygotowanie

W dużym garnku lub misce umieść poszatkowaną kapustę oraz starte jabłka. Zalej winem, dodaj przyprawy – listki laurowe, ziele i pierz zawiń najpierw w kawałek gazy – posyp cukrem i solą. Wymieszaj dobrze, przykryj i odstaw na noc w chłodne miejsce.

Następnego dnia osącz kapustę z wina i soków, które puściła (zachowaj je!). Pokrojoną w piórka cebulę zeszklij na łyżce masła – najlepiej w dużym garnku o grubym dnie. Do cebuli dodaj osączoną kapustę. Smaż, mieszając, przez 3-4 minuty. Dolej wino z marynowania kapusty i duś, na niewielkim ogniu, pod przykryciem, dopóki kapusta nie zmięknie. Od czasu do czasu zamieszaj. Gdy będzie miękka, odkryj garnek i gotuj dalej, dopóki prawie cały płyn nie odparuje. Dodaj ocet winny i, jeśli trzeba, więcej soli i cukru
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation