Kuchnia

grzyby

Duszone maślaki - Czas przygotowania: 15 minut
Czas duszenia: 15 minut
Ilość porcji: 2
Składniki

1 kg młodych, jędrnych maślaków
3 cebule
szczypta kwasku cytrynowego
2 i 1/2 łyżki cukru
sól, pieprz

Przetwory z duszonymi grzybami, przepysznymi maślakami.
Etapy przygotowania

Maślaki obrać ze skórki, odciąć trzonki. Opłukać, włożyć na sicie do wrzątku. Blanszować 2 minuty.

Dokładnie odcedzić, przełożyć do rondla. Wlać 2 łyżki wody z kwaskiem cytrynowym. Dusić kilka minut, aż grzyby puszczą sok.

Cebulę obrać, pokroić w piórka, dodać do maślaków wraz z cukrem. Doprawić solą, pieprzem, wymieszać. Dusić jeszcze około 15 minut na małym ogniu.

Słoiki wyparzyć, przełożyć do nich gorące grzyby. Szczelnie zakręcić, pasteryzować około godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation