DIY - zrób to sam

Świetne pomysły

składniki:

- półtorej szklanki surowej kaszy jaglanej
- trzy łyżki wody lub mleka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- ew. 20 dag zblendowanego/zmielonego, białego sera (niekoniecznie, choć kwaśny dodatek dobrze wpływa mym zdaniem na smak ciasta)
- 2 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej
- kilkanaście małych śliwek - węgierek
- cukier
- jogurt lub śmietanka do polania

Kaszę wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i podprażyć kilka chwil, mieszając od czasu do czasu aż zacznie pachnieć. Przepłukać wrzątkiem na sicie, zalać w garnku gorącą wodą (ok.1,5 cm nad powierzchnię) i gotować ok. 15 minut. W trakcie uzupełniać wodę, gdyby szybko się wchłaniała. Ostudzić lekko (gorąca kasza tępi ostrze blendera), dodać łyżkę wody lub mleka i zblendować na mus. Do kaszy dodać mąki i ser, zagnieść wszystko razem na ciasto. Gdyby było bardzo luźne czy klejące dodać łyżkę, dwie mąki ziemniaczanej i nieco pszennej, choć niezbyt dużo, bo będzie zbyt twarde. Dłonie oprószyć mąką lub nasmarować olejem, odrywać kawałki wielkości małej mandarynki, rozgnieść na placuszek, położyć na środek śliwkę bez pestki, dodać dużą szczyptę cukru i zaklejać tocząc kulkę na podsypanym mąką blacie lub desce. W dużym rondlu zagotować wodę z łyżką soli. Gotować knedle mieszając od czasu do czasu delikatnie, by nie przywarły do dna, ok. 3-4 minuty od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię, wyjąć na półmisek. Śmietanę lub jogurt lekko osłodzić, ja ubiłam mikserem by był bardziej puszysty. Niektórzy lubią do knedli dodatek lekko przyrumienionego masła z tartą bułką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation