Kuchnia

jedzonko

Kurczak w kremowym sosie pomidorowym z mascarpone i czarnymi oliwkami

Składniki:
3 pojedyncze piersi kurczaka
sól morska i świeżo zmielony pieprz
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju

Sos:
1 puszka pomidorów pokrojonych, bez skórek (dałam 700 ml passaty pomidorowej)
3 łyżki sera mascarpone (dałam 4 duże łyżki)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku (dałam 3)
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu balsamicznego
6 gałązek świeżego tymianku, oderwane listki
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
pół szklanki czarnych oliwek

Wykonanie:
W garnku z grubym dnem, na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać posiekany czosnek, a po minucie wlać pomidory lub passatę. Doprawić solą morską, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Gotować przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Następnie całość zdjąć z ognia i wymieszać z listkami świeżego tymianku, serem mascarpone i oliwą z oliwek. Kurczaka umyć, osuszyć i oprószyć przyprawami. Smażyć po kilka minut z obu stron, na patelni z dobrze rozgrzanym olejem, aż będzie ładnie zrumieniony. Włożyć go do formy żaroodpornej, wlać przygotowany wcześniej sos pomidorowy i dodać czarne oliwki. Piec przez 30 minut w temperaturze 190 stopni. Podawać np. z makaronem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation