Kuchnia

Łasuchowo

LODY LAWENDOWE

SKŁADNIKI:
300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
3 jajka
100 g cukru pudru
2-3 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki mleka
1 laska wanilii
3-4 gałązki lawendy
Szczypta soli
1 łyżeczka octu



PRZYGOTOWANIE – THERMOMIX:
Jajka podziel na żółtka i białka. Do naczynia miksującego włóż motylek, wlej białka, dodaj szczyptę soli, łyżeczkę octu i ubijaj 2 min / obr. 4
Pamiętaj, aby naczynie miksujące było suche i czyste.
Ubite białka przełóż do miseczki. Umyj i wysusz naczynie miksujące.
Do naczynia miksującego ponownie załóż motylek. Wlej śmietanę i ubijaj 1 min / obr. 4, w czasie ubijania dosypuj cukier puder.
Ubitą śmietanę przełóż do kolejnej miski. Umyj i wysusz naczynie miksujące.
Do naczynia miksującego (już bez motylka!) wlej żółtka, mleko, oraz dodaj cukier waniliowy. Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wydrąż ziarenka. Lawendę obierz z gałązek, umyj i dodaj do naczynia miksującego razem z ziarenkami wanilii. Utrzyj żółtka 37 stopni / 2 min. / obr. 2
Ostudź utarte żółtka. Następnie dodaj do nich ubitą śmietanę i ubiją pianę z białek. Miksuj 1 min / obr 3
Gotową masę przelej do pudełka i zamroź przez co najmniej 4 godziny. Gotowe lody podawaj np. polane odrobiną miodu.


PRZYGOTOWANIE – WERSJA TRADYCYJNA
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
Jajka podziel na żółtka i białka. Białka ubij z szczyptą soli i łyżeczką octu.
Wanilię przetnij wzdłuż, wydrąż ziarenka. Lawendę obierz z gałązek, umyj.
W małym garnuszku umieść żółtka, cukier waniliowy, mleko, ziarenka wanilii i lawendę.
Gotując na małym ogniu mieszaj cały czas trzepaczką, przez ok. 3-4 minuty. Następnie wystudź.
Gdy utarte żółtka będą już wystudzone, połącz je w dużej misce z ubitymi białkami i ubitą śmietaną. Wymieszaj, lub zmiksuj dokładnie.
Gotową masę przelej do pudełka i zamroź przez co najmniej 4 godziny. Gotowe lody podawaj np. polane odrobiną miodu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation