Kuchnia

Łasuchowo

Strawberry marshmallow swirl

Spód:

200 g ciasteczek zbożowych

50 g stopionego masła

Masa piankowa:

300 g pianek

1/2 szklanki mleka

1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36%

Masa truskawkowa:

400 g truskawek, świeżych lub mrożonych

2 opakowania galaretki truskawkowej (każde na 1/2 l wody)

1 1/2 szklanki gorącej wody

Ciasteczka mieszamy z ciepłym masłem. Masę wgniatamy w dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy.

Pianki wkładamy do garnuszka z mlekiem. Stawiamy go na garnku z gotującą się wodą i podgrzewamy do momentu całkowitego roztopienia się pianek. Pamiętajmy o mieszaniu. Odstawiamy do ostudzenia.

W tym czasie 300 g truskawek miksujemy na puree. Resztę kroimy na kawałki. Jeśli wolimy, można też rozdrobnić wszystkie. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy to do masy truskawkowej. Czekamy, aż zacznie tężeć. Kiedy tak się stanie, ubijamy śmietankę kremówkę i łączymy stopniowo, mieszając łyżką lub szpatułką z ostudzoną masą piankową.

Teraz nakładamy na ciasto obie masy, najlepiej po łyżce tej, po łyżce tej i widelcem robimy marmurkowy wzorek. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po zastygnięciu kroimy. :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation