Kuchnia

dieta bezglutenowa

OWSIANKA Z JABŁKAMI pod bezową pianką

Składniki: (4 porcje)
Owsianka:
1 szklanka płatków owsianych górskich (bezglutenowych)
1,5 szklanki mleka 2%
szczypta soli

Jabłka:
2-3 słodkie jabłka
szczypta cynamonu
1-2 łyżki rodzynek

Pianka:
2 białka
2,5 łyżki cukru pudru

dodatkowo:
głębokie naczynie żaroodporne i masło do nasmarowania formy
Wykonanie:
Mleko podgrzać (ja zrobiłam to w kuchence mikrofalowej) i zalać nim płatki owsiane wymieszane ze szczyptą soli. Przykryć i pozostawić do napęcznienia, na minimum 3 godziny, ale można także w lodówce na całą noc.

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę (lub zetrzeć na grubej tarce). Włożyć do rondla, dodać 1/3 szklanki wody i dusić do czasu aż się rozpadną (10-20 minut). W razie potrzeby, w czasie duszenia, dodać więcej wody. Do gotowego, jeszcze ciepłego musu jabłkowego dodać rodzynki, a całość przyprawić do smaku cynamonem.
(Uwaga: Jeśli mus jabłkowy wyszedł bardzo kwaśny, można dosłodzić go odrobiną cukru brzozowego lub syropu z agawy. Należy jednak pamiętać, że gotowa zapieczona owsianka ma na wierzchu bardzo słodką bezową piankę!)

Przygotować piankę bezową. Białka jaj ubić z cukrem na sztywną pianę.

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.

Głębokie naczynie żaroodporne (u mnie to misa o średnicy 16 cm i wysokości 9 cm) wysmarować cienką warstwą masła. Na dno wyłożyć namoczone płatki owsiane. (Uwaga: Płatki powinny być miękkie, mokre i napęczniałe. Może także pozostać trochę mleka, które nie wsiąkło w płatki.)
Na płatki rozłożyć równomiernie mus jabłkowy z rodzynkami. Na wierzch położyć ubitą pianę.

Całość wstawić do gorącego piekarnika i piec około 30 minut, do czasu aż pianka urośnie i lekko się przyrumieni. (Uwaga: Upieczona pianka po wyjęciu z piekarnika lekko opada, w konsystencji i smaku przypomina marshmallows.)

Podawać na gorąco.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation