Design

sliczności

Sernik kokosowo-imbirowy, bez pieczenia

Składniki:
Na spód:
200g mlecznej czekolady
50g niesolonego masła
80g pokruszonych herbatników

Na masę serową:
500g naturalnego twarogu z wiaderka
150ml mleczka kokosowego
1 i 1/2 szkl cukru pudru
3 łyżki soku świeżo wyciśniętego z imbiru
1 i 1/2 szkl wiórek kokosowych
400ml śmietany kremówki 30%
7 płaskich łyżeczek żelatyny
1/4 szkl ciepłego mleka

oraz wiórki kokosowe na wierzch ciasta

Sposób wykonania:
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z masłem. Do roztopionej czekolady dodajemy pokruszone herbatniki, dokładnie mieszamy i wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie. Wstawiamy do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno i odstawiamy. Do miksera wkładamy twaróg, dodajemy mleczko i wiórki kokosowe, sok imbirowy i cukier puder. Całość dokładnie miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w ciepłym mleku i dodajemy ją do masy serowej całość jeszcze przez chwilę miksujemy. Zdejmujemy miskę z miksera i dodajemy do masy wcześniej ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy całość łyżką. Gotową masę przekładamy na spód czekoladowy z herbatnikami i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem posypujemy wierzch ciasta wiórkami kokosowymi. Smacznego :)

przepisymajki.bloog.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation