Kuchnia

słodkości

Panna Cotta z Czereśniami
Składniki:
200 ml śmietany kremówki
200 ml mleka
3 łyżeczki żelatyny
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyźki cukru
Polewa czereśniowa:
3 szklanki wydrylowanych czereśni
półtorej szklanki cukru
sok z 2 cytryn
kilka kropli aromatu waniliowego

Wykonanie:
Zalej żelatynę 2 łyżkami zimnej wody. Podgrzej mleko i rozpuść w nim żelatynę.Podgrzej śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dolej mleko z żelatyną i dobrze wymieszaj.Przelej deser do małych foremek lub salaterek i pozostaw do wystygnięcia. Gdy panna cotta będzie zimna, wstaw do lodówki na noc.Wymieszaj w rondelku wydrylowane czereśnie z cukrem i odstaw na ok. 4 godziny aż czereśnie puszczą sok. Po tym czasie wstaw na średni ogień i gotuj przez ok. 30 minut. Dodaj aromat waniliowy i sok z cytryn. Odstaw do ostygnięcia, a następnie przełóż do lodówki.Następnego dnia namocz foremki przez moment w miseczce z gorącą wodą, aby Panna Cotta ładnie odeszła od ścianek, przełóż deser na talerzyki deserowe i ozdób łyżką polewy czereśniowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation