Kuchnia

food

Puree kalafiorowe z jajkiem i awokado


garść rukoli (lub np roszponki)
200 g kalafiora
1 mały ziemniak (ok 80 g po obraniu)
1/3 szklanki liści świeżej bazylii
1/3 łyżeczki pieprzu
1 jajko
1/2 dojrzałego awokado
1 płaska łyżeczka soli do gotowania

Obranego ziemniaka kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie wraz z kawałkami kalafiora.

Ugotowane warzywa odcedzamy, dodajemy do nich świeżą bazylię i pieprz, a następnie blendujemy na puree.

Na dnie głębokiego talerza rozkładamy rukolę, następnie nakładamy puree i kawałki awokado pokrojone w plastry. Obok awokado kładziemy jajko ugotowane na miękko lub tzw jajko w koszulce.
Całość posypujemy jeszcze do smaku odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation