Kuchnia

Zapiekanki i nie tylko

Calzone - pizza inaczej
-
Kobieceinspiracje.pl

Calzone

Składniki na 2 średnie sztuki (lub 4 małe):

Na ciasto:
350g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
20g świeżych drożdży
200ml letniej wody
łyżeczka soli
4 łyżki oliwy

Na farsz:
200g mięsa mielonego (dowolnego)
1 cebula
ząbek czosnku
1 papryka
5 pieczarek
1 kulka mozzarelli
pół szklanki sosu pomidorowego z kartonika
łyżeczka przecieru pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka rozmarynu
2 łyżki natki pietruszki

Wykonanie:

Ciasto: drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, wlewamy wodę z drożdżami oraz oliwę i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na 2 równe części. Każdą rozwałkowujemy na okrągły placek grubości około 0,5cm.

Farsz:
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę lub paski. Mozzarellę kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy mięso i smażymy kilka minut. Dokładamy paprykę i pieczarki i smażymy 5 minut. Następnie wlewamy sos pomidorowy, dodajemy koncentrat, dodajemy 3/4 łyżeczki rozmarynu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy 10 minut. Zdejmujemy z ognia do przestudzenia. Gdy farsz przestygnie dodajemy mozzarellę oraz natkę i mieszamy.



Farsz nakładamy na połowę rozwałkowanego ciasta zostawiając wolne brzegi by ciasto się skleiło. Składamy na pół i dobrze sklejamy brzegi (można docisnąć widelcem).



Sklejone pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15-20 minut do podrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przed włożeniem calzone do piekarnika wierzch smarujemy wodą i posypujemy rozmarynem. Pieczemy około 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation